zagađenje

FOTO Brođani s maskama potpisivali peticiju za čist zrak

slavonski brod, peticija (1)
Foto: Ivica Galović/Pixsell
1/7
02.02.2013.
u 13:56

Koncentracija sumporovodika u petak je tijekom popodneva dosegnula alarmantnu razinu od čak 614.6 mikrograma po kubnom metru.

SLAVONSKI BROD - Brođani nikada do sada u zraku koji je zagađen isparenjima iz bosanskobrodske rafinerije nafte nisu imali tako visoku koncentraciju sumporovodika koji je jučer tijekom popodneva dosegnuo alarmantnu razinu od čak 614.6 µg/m3, a granična vrijednost koja već može utjecati na zdravlje ljudi je 350 µg/m3.

\"Građanska inicijativa za čisti zrak\" i Facebook grupa \"Kad ako ne sad, Brođani ne dajte da nas truju\" analizirali su onečišćenja zraka u posljednjih nekoliko dana i ponovo se \"digli na noge\", pa su danas tijekom dopodneva organizirali besplatno dijeljenje zaštitnih maski građanima i potpisivanje peticije \"Za čist zrak\".

Velik odaziv građana i stavljenih potpisa na peticiji samo još jednom potvrđuju hitnost rješavanja ovog, za građane Slavonskog Broda i okolnih naselja velikog problema. Dobro su upamtili obećanje koje je ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović dao u Slavonskom Brodu:

\"Razumijem građane Slavonskog Broda, njihovu zabrinutost, strah i narušenu kvalitetu života. Mi moramo poduzimati sve aktivnosti, sve pravne instrumente i međunarodno pravo koristiti kako bismo doveli kvalitetu života u Slavonskom Brodu na prihvatljivu razinu!\"

Na žalost, pomaka je vrlo malo ili ih gotovo i nema, a to saznanje sve više ljuti Brođane. O tome govori i treće godišnje izvješće DHMZ-a u nizu, koje potvrđuje kako je zrak u Slavonskom Brodu onečišćen sumporovodikom i lebdećim česticama PM 2.5, te opasnim ozonom. U Građanskoj inicijativi \"Za čisti zrak\" suglasni su s prezentiranom argumentacijom izvješća DHMZ-a. No, ne mogu nikako prihvatiti konstataciju o emisijama lokalnih izvora zagađenja poput pojačanog prometa vozila i grijanja na kruta goriva, stoga ističu:

- Zaboravlja se na činjenicu da Rafinerija u svojim postrojenjima mora osigurati (neovisno da li radi ili ne radi) određene uvjete (parametre)! To se postiže spaljivanjem nepoznate količine pa i sastava, odnosno porijekla nafte i naftnih derivata. Po nekim procjenama količina u tu svrhu spaljivane nafte i naftnih derivata u Rafineriji može godišnji iznositi i do 200.000 tona! Tako, već dugo smo mišljenja, kako je ipak osnovni uzročnik ovih visokih koncentracija benzena i lebdećih čestica upravo to spaljivanje nafte i naftnih derivata u krugu rafinerije iskorištene za \"proizvodnju vodene pare i toplinske energije\", kako je naznačeno i u jednom dopisu Optima grupe ministru Zmajloviću (od 28.11.2012. godine)! Tu činjenicu morali bi i stručnjaci DHMZ-a uzeti u obzir, kažu u Građanskoj inicijativi.

>>\'Alarmantno zagađenje u Slavonskom Brodu! Učinite nešto!\'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije